Käyttäjän työkalut

Sivuston työkalut


historia

Historia

Keilakunkku on Hessitallilla Urjalassa vuonna 2011 alkunsa saanut valjakkoajon tarkkuusajokilpailu. Kolme kaverusta, Heidi Sinda, Leena Vähä-Erkkilä ja Otto Vainio, pohtivat, miten lajin aloittamisen kynnystä saataisiin matalammaksi. Heidi oli jo muutamana vuonna järjestänyt alkukeväästä Hessitallin maneesissa koulu- ja tarkkuusajokilpailun, joka oli osoittautunut tilallisesti ja aikataulullisesti haastavaksi järjestää yhden päivän aikana.

Ensimmäisenä ajatuksena oli järjestää kurssitoimintaa uusille lajin pariin haluaville, jotta lajiin pääsisi helpommin kiinnii. Näin saivat alkunsa Urjalassa järjestetyt Groomikurssit ja Starttikurssit. Jo ensimmäisten kurssien yhteydessä havaittiin tarve matalan kynnyksen kilpailuille.

Samoihin aikoihin julkaistiin englantilaisessa Carrige Driving -lehdessä juttu englantilaisen ajoclubin järjestämästä ”King of the cones” kilpailusarjasta, jonka tarkoituksena oli mahdollistaa valjakkoajossa kilpaileminen ensiksi yhteen osakokeeseen tutustumalla. Leena esitti idean kotimaisesta matalan kynnyksen tarkkuuskilpasarjasta Heidille ja yhdessä Heidin ja Oton kanssa ideaa kehitettiin eteenpäin.

Ideasta toteutukseen

Kilpailusarjalle luotiin säännöt ja keväällä 2011 konsepti nimeltä Keilakunkku oli syntynyt. Keilakunkulle suunniteltiin heti ensimmäisenä vuonna oma logo. Logon ensimmäisen version piirsi Leenan ideoinnin pohjalta nuori taitelijanalku Anna Karoliina Vainio. Annan piirustuksen pohjalta Leena muokkasi painokuvana toimivan lopullisen version, joka edelleen on käytössä. Vuonna 2023 logosta saatiin Oton tekemänä myös kongreettinen versio eli logon mukaan valmistettu kruunu, jonka voi pukea tarkkuuskeilan päälle. Nykyisin Keilakunkku on suojattu ja rekisteröity tavaramerkki, jota hallinnoivat Keilakunkun kehittäjät Leena, Heidi ja Otto.

Kotipaikkana Hessitalli

Kilpailupaikkana on alusta asti ollut Hessitallin valjakkoajoon hyvin sopivat puitteet ja pääosasta kilpailujärjestelyjä on vastannut Hessitalli. Keilakunkkua on vuosien varrella ajettu vaihtelevasti harjoitus-, seura- ja aluekilpailuna. Aluetason kilpailujen osalta yhteistyötä on tehty Urjalan Hevosurheilijoiden kanssa vuosina 2011, 2012, 2017 ja 2022. Vuodesta 2023 seura- ja aluetasolla järjestetyn Keilakunkun yhteistyökumppanina on toiminut Valjakkoajoseura ry. Vuonna 2024 päätettiin laajentaa Keilakunkun maantieteellistä saavutettavuutta ja kilpailusarjaan lisättiin neljäs osakilpailu, joka järjestetään Husaariratsastajien toimesta Sipoossa Savijärven kartanolla.

Ponnahduslauta kilpauralle

Moni kotimainen kärkikuski on aloittanut uransa Keilakunkusta ja tuonut nuoret hevosensa tutustumaan tarkkuskilpailuun Hessitallille. Keilakunkku on ollut aina avoin kaikille osallistujille hevosen kokoon, rotuun tai karvoihin katsomatta.

Kilpailuiden läpivienti on vuosien varrella edellyttänyt ja edellyttää lukuisten talkoolaisten työpanosta, josta haluamme lausua lämpimät kiitokset jokaiselle vuosien varrella mukana olleelle. Kiitokset myös yhteistyökumppaneillemme, jotka ovat tukeneet taphtuman järjestämistä. Vapaaehtoisten tekijöiden ja yhteistyökumppaneiden panos on tähän mennessä mahdollistanut 1427 starttia (2011-2023) ja osaltaan auttanut uusia valjakoita kilpailu-uran alkuun. Toivottavasti myös jatkossa innokkaat vapaaehtoiset järjestävät kanssamme perinteikästä valjakkoajotapahtumaa.

Matalan kynnyksen harjoittelukilpailu

Keilakunkku konseptissa on alusta saakka ollut tärkeimpänä tavoitteena luoda harjoittelumahdollisuus lajissa kilpailemiseen. Tämän vuoksi kilpailutapahtuma on suunniteltu niin, että kaikilla kilpailijoilla on mahdollisuus ajaa kilpailupäivänä kaksi tarkkuusrataa. Samassa kilpailussa ajetaan aina kaikissa luokissa lähes sama rata eli kilpailijalla on mahdollisuus korjata mahdollisia virheitään jälkimmäisessä suorituksessa.

Keilakunkun yhteyteen on myös kysynnän perusteella yhdistetty valmennustoimintaa. Keilakunkkua edeltävinä päivinä on ollut mahdollisuus tulla kilpailupaikalle tarkkuusajovalmennukseen. Kauden ensimmäisen valmennuksen yhteydessä on käyty läpi myös lajissa kilpailemiseen liittyviä asioita sekä tarkkuusosakokeen sääntöjä. Myös tänä vuonna on sekä Hessitallilla että Savijärvellä tarjolla valmennusta ennen kilpailua. Tämä on hyvä mahdollisuus kokemattomille hevosille ja kuskeille tutustua etukäteen kilpailupaikkaan ja päästä harjoittelemaan ennen kilpailemista.

Keilakunkun yhteydessä on myös järjestetty koulutuksellisia valjakkotarkastuksia, joissa aloittelevia valjakoita on neuvottu valjastusasioissa. Myös ponimittauksia on järjestetty useampana vuonna Keilakunkun yhteydessä. Vuonna 2023 kilpailukonseptia uudistettiin ja sääntöjä muutettiin suosimaan omalle taitotasolle sopivaa rauhallista ajamista ensimmäisissä osakilpailuissa. Tämän takia cup-pisteitä laskettaessa jätettiin Keilakunkusta aikavirheet pois. Kilpailun pitämiseksi mielenkiintoisen finaaliin saakka laitettiin myös cup pisteisiin maximi pistemäärä, jonka osallistuja voi osakilpailusta saada. Vuonna 2023 kokeiltiin myös ensimmäistä kertaa finaali viikonloppua, jonka aikana järjestetään kaksi osakilpailua. Tämä mahdollisti myös mukavaa yhdessäoloa samanhenkisten valjakkoihmisten kanssa rantasaunan ja grillauksen parissa. Positiivisen palautteen kannustamana jatkamme tätä perinnettä.

Vuonna 2024 on jälleen aika kehittyä ja mukaan tulee neljäs osakilpailu, joka järjestetään Sipoossa Savijärven kartanolla. Näin halutaan tarjota kilpailijoille mahdollisuus harjoitella myös toisessa ympäristössä. Lisäksi uudistuksena kaudella 2024 tulee vaikean tason luokka “Keilakunkku konkari”, jonka portinleveys on +20 cm. Näin halutaan tarjota myös kokeneille kilpailijoille mahdollisuus harjoitella tarkkuusajoa kilpailuolosuhteissa.

Keilakunkku®

Koska Keilakunkku on jo paikkansa kotimaisessa valjakkkoajossa vakiinnuttanut kilpailusarja ja meille idean luoneille kaveruksille merkityksellinen tapahtuma, päätimme suojata ja rekisteröidä tavaramerkin Keilakunkku. Näin voimme myös jatkossa hallinnoida ja kehittää Keilakunkkua haluamaamme suuntaan.

historia.txt · Viimeksi muutettu: 2024/03/13 08:58 / leena